Дар’я Озерна

Дар’я Озерна

біологиня

Картопля проти глянцю: чи справді від картоплі можна розтовстіти

Дар’я Озерна | 08 листопада 2019 Думка, Здоров'я
Share Button
Ілюстративне фото
Що родом з Америки, але стало таким українським, що не уявляємо без нього життя? Ну, окрім джазу. Бараболя, бульба, мандибурка, так, це – картопля.

Знана блогерка і біологиня Дар’я Озерна у радіоблозі «ФізКультура» на UA: Радіо Культура розповідає про наукове звичними словами. «Я знаю все про людське тіло», – стверджує вона.

Жарти про садіння та копання картоплі стали такими ж традиційними, як і вона сама. А от глянцеві видання оголосили анафему картоплі через її нібито високий глікемічний індекс, калорійність і відсутність чогось корисного.

Чи це правда? Чи можна їсти картоплю із користю?

Проблема картоплі в тому, що її легко переїсти. Вона добре вбирає в себе жири і приготована шляхом смаження стає шкідливою.

Дослідження понад чотирьох тисяч людей, які регулярно їли смажену картоплю, показало, що вони мали суттєво більші ризики передчасної смерті. Смажена у фритюрі картопля і жирне пюре на молоці з великою кількістю масла збільшує ризик набору ваги, розвитку діабету і хвороб серця, повідомляє нам Гарвардська школа громадського здоров’я.

Втім, якщо готувати картоплю у інший спосіб – без купання картоплі в олії, смальці, маслі та сирі – таких ризиків немає. Більше того. Картопля насправді корисна і малокалорійна. Так, середня перена картоплина має лише 110 калорій – це менше, ніж порція рису. У вартоплі містяться вітаміни С і В6, марганець, калій, цинк, він же вітамін В3, і пантотенова кислота.

Якщо їсти картоплю в шкірці, то в ній буде більше клітковини. Тож найкраще варити картоплю в мундирі чи запікати й поєднувати її із нерафінованими сирими оліями, шматочком сала, зеленню, рибою та овочами.

А вирощування картоплі не має псувати вам здоров’я.

Будьте здорові!

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі