Дар’я Озерна

Дар’я Озерна

біологиня

Ліки для мозку і втомленої душі. Про напій романтиків та закоханих

Share Button
Ілюстративне фото
Сьогодні, у День всіх закоханих, поговоримо про шампанське та ігристі вина.

Як роблять ці напої? Про це у своєму радіоблозі «ФізКультура» на UA: Радіо Культура розповідає знана блогерка та біологиня Дар’я Озерна. «Я знаю все про людське тіло», – стверджує вона.

Будь-яке вино роблять шляхом ферментації, тобто бродіння виноградного соку. Це давня біотехнологія. Дріжджі, що живуть собі на ягодах чи були дбайливо додані, починають їсти цукри соку і утворювати спирт та вуглекислий газ. Потім це пінисте і солодке вино розливають в пляшки, додають ще трохи цукру і нових дріжджів, закорковують і ховають в темний холодний льох. Там далі триває бродіння, а утворений вуглекислий газ запасається у вигляді карбонової кислоти, яка при зменшенні тиску, тобто відкорковуванні пляшки, розпадається знову на газ та воду.

Досліджувати шампанське цікаво. П’ять років тому вийшла стаття, що багатьом засяяла солодкою надією: в пристарілих щурів споживання шампанського протягом шести тижнів покращило пам’ять, вони стали краще запам’ятовувати шлях лабіринтів.

Це призвело до численних спекуляцій в пресі, що мовляв, келих шампанського на день рятує людей від хвороби Альцгеймера. Але це не так. Переносити саме цей дослід на людей некоректно.

Та на думку спадають відомі літні люди, такі, як покійна нобелівська лауреатка Рита Леві-Монтальчині або жива нині королева Єлизавета. Вони – великі шанувальниці шампанського.

Як так? Може, є зв’язок? Річ у тім, що люди, які з віком не втратили активності і до поважного віку зберігали здорову вагу, займалися розумовою та фізичною діяльністю та веселилися, справді мають здоров’я, яке дозволяє їм пити шампанське. Вони дійсно мають молодий мозок та хорошу пам’ять.

Та не будемо плутати причини та наслідки.

Читайте також: Ми жадібні на любов

Шампанське вводить нас в кураж. Чому? По-перше, тому, що ми п’ємо його з радісних приводів. По-друге, етанол, тобто спирт, гальмує передню долю та скроневі частки головного мозку. Саме ці ділянки відповідають за раціональне мислення, планування, оцінку пригнічення агресії і пам’ять. Також стається виділення ендорфінів, серотоніну, окситоцину, особливо від товариства хороших людей, із якими ти п’єш, що і викликає ейфорію та відчуття спорідненості.

Отже шампанське – це і історія, і біотехнологія, і фізика, і хімія, і ліки для мозку і втомленої душі. За що і піднімемо келихи!

Читайте також: До св. Валентина – у Самбір

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі