Львівська господиня поділилась рецептами традиційних страв на Святвечір

Катерина Ященко | 05 січня 2022, 19:52 Життя, Львів
Share Button
Фото: molbuk.ua
Святвечір є таким важливим, адже саме тоді, за біблійними оповіданнями, у Віфлеємі Діва Марія народила Ісуса Христа. На небі з’явилась велика яскрава зоря, яка вказувала дорогу пастухам і волхвам до хліва, де було народжене боже дитя, котре мало стати спасителем. 

Згідно з традиціями, на Святвечір не можна було прийматись до вечері, аж поки на небі не сходила та особлива перша зірка. Різдву передував чотиритижневий піст.

Про свої сімейні рецепти розповіла львівська ґаздиня Марія Іванівна Косовська. Вона відкрила секрети приготування улюблених смаколиків.

КУТЯ

Отже, нам знадобиться:

• Крупа пшениці (200 г)

• Сіль (дрібка)

• Мед (1 ст. л)

• Горіхи волоські (50 г)

• Мак (2 ст. л)

• Родзинки (жменька)

• Узвар (100 мл)

Крупу відварюємо, у киплячу воду додаємо сіль, після приготування промиваємо в холодній воді. У посудину з пшеничною кашею додаємо мед, горіхи, мак, родзинки і заливаємо узваром. Для того, аби кутя була ще смачнішою – кладемо її в найгарнішу миску і додаємо трішки любові.

КВАСНИЙ БОРЩ

Наступним є пісний квасний борщ – найголовніша страва після куті. Готують його інколи аж за тиждень.

Інгредієнти:

• Буряк червоний (2-3 шт.)

• Морква (1 шт.)

• Цибуля (1 шт.)

• Капуста (150 г)

• Картопля (5 шт.)

• Сіль, перець, цукор, зелень до смаку.

Для приготування потрібно взяти червоний буряк у сирому вигляді й покласти його в банку. Дочекайтесь доки він закисне. Потім поставте грітися воду в каструлі, при кипінні додайте туди сіль і всі покришені кубиками інгредієнти, як і у звичайний борщ. Варити до готовності. Коли всі овочі будуть зварені – вийміть їх з посудини, для нас головне, що вони залишили в рідині свій смак і корисні властивості.

ВУШКА З ГРИБАМИ

Часто люди готують борщ з вушками, але ми подаємо їх окремо, до квасного борщу. Вони прості в приготуванні і є необхідною стравою на Святвечір. Ось як їх робити й що для цього знадобиться:

Тісто:

Пшеничне борошно (350 г)

• Вода (150 мл)

• Сіль до смаку

• Рослинна олія (1 ст. л)

Начинка:

• Гриби білі сушені або морожені (300 г)

• Цибуля (1 шт.)

• Морква (1 шт.)

• Сіль до смаку

• Рослинна олія для смаження

Отже, начинка.

Гриби перед приготуванням самих вушок потрібно буде заздалегідь (годин за 10) залити холодною водою і дати їм відстоятися. Замороженим дайте розтанути. Коли «лісові жителі» готові до приготування – злийте зайву воду. Тепер їх можна подрібнити, за допомогою м’ясорубки або ножем. Зробіть засмажку з дрібно покришеної цибулі та моркви, додайте гриби й змішайте начинку.

Перейдімо до тіста.

Візьміть зручну посудину для вимішування, просійте туди борошно, сіль і залийте водою, гарно вимішайте. Потім тісту треба час, щоб воно підійшло. Пам’ятаю як бабуся ставила його для цього на піч, накриваючи вишитим рушничком. Зараз же просто поставте в тепле місце, накриваючи харчовою плівкою. Коли годинки через 2 воно дійде до «кондиції», можете посипати стіл борошном і розкачати тонкий шар. Візьміть маленьке горнятко і робіть кола, потім кладіть в них начинку, заліплюючи так, щоб вийшли вушка (як звичайні вареники, але зі зліпленими кінчиками).

Тепер можна і варити. Поставте воду на вогонь, доведіть її до кипіння, додайте солі й варіть вушка помішуючи 10-15 хв до готовності. Ось і все, так просто, але надзвичайно смачно.

КОЛАЧ, СТРУЦЛЯ або хлібна РОЖА

На Святвечір ще з давнини готували не звичайний хліб, а пекли віночок, який символізував ясла новонародженого і посипали його рожею та сіллю.

• Борошно (1 кг)

• Молоко (на око)

• Дріжджі (50 г)

• 4 жовтки

• Вершкове розтоплене масло (100 г)

• Сіль, цукор за смаком

Для приготування потрібно змішати дріжджі, цукор, сіль і зробити опару. Коли вона буде готова – виглядатиме, як густа сметана. До неї додаємо борошно і молоко, потім масло, вимішуємо тісто. Ставимо його підходити, десь на годину. Коли майбутній колач буде готовий, ділимо його на 5-6 частин, розкачуємо на довгі смушки й плетемо з них косу. Хто не вміє з 5-6 – плете звичайну з трьох. Зліплюємо краї, щоб вийшов вінок і ставимо в духову піч десь на 30 хв, температура 180 °C. Залежить від того, у кого яка піч. За 5 хв до повної готовності змазуємо тісто жовтками, а також і допікаємо до рум’яної шкірочки.

УЗВАР

• Яблучна і грушева сушка

• Ягоди сушені або морожені

• Мед до смаку

Ретельно промиваємо сушку, заливаємо її водою і варимо на повільному вогні 2 год, при кипінні додаємо ягоди. Коли узвар повністю буде готовий і трохи схолоне – додайте меду і добре розчиніть його в напої.

Але це ще не все! Аби Святвечір дійсно вийшов традиційним із дотриманням всіх необхідних правил, ми завжди на святковому столі ставимо Дідуха, розставляємо сіль в маленьких горнятках по кутках кімнати, залишаємо пусту миску для померлих родичів, наймолодший член родини залазить під стіл і кукурікає та ін. Все це робиться для того, аби захистити дім від біди й в прийдешньому році велося багатство і благодать, а головне щоб всі були здоровими та щасливими.

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі