У Нацбанку розповіли, чому дорожчають продукти

16 березня 2021 Економіка
Share Button
Ілюстративне фото
У Національному банку озвучили причини стрімкого здорожчання продуктів харчування у лютому цього року.

Як зазначає регулятор, у середньому цін на продукти харчування зросли на 7,2% у річному вимірі.

Найбільш значним фактором здорожчання продуктів став «низький минулорічний урожай в Україні та світі». Також на ціни вплинули збільшені витрати на виробництво та скорочення виробництва низки підприємств на тлі пандемії.

Так, в Україні суттєво здорожчала соняшникова олія та всі продукти її переробки. Хліб і вироби з борошна додали в ціні через більші витрати на виробництво.

Здорожчання сировини вплинуло і на вартість м’ясних продуктів, вершкового масла і сирів. Зростають ціни на рис, рибні продукти та сухофрукти.

Як писало Діло, за минулий місяць в Україні зросли ціни на харчові продукти, алкоголь, тютюнові вироби та проїзд у транспорті. Водночас знизилися ціни на житло, воду, електроенергію та газ.

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі