У США з кукурудзяних відходів створюють реактивне паливо

30 жовтня 2020
Share Button
Фото ілюстративне
Дослідники одного із провідних Університетів штату Вашингтон, разом із іншими спеціалістами США, активно працюють над пошуком найбільш вигідних сфер застосування різного роду залишків. Однією із найперспективніших їх робіт стала переробка кукурудзяних стебел, листя та іншого такого непотребу на реактивне паливо.

Про це пише Washington State University (WSU).

Відходи, також відомі як кукурудзяний качан, є містким джерелом лігніну, структурної молекули, яка використовується для виробництва вдосконалення реактивних палив.

Проект по переробці кукурудзяних відходів очолюється дослідниками з Університету Північної Дакоти. Одним із провідних фахівців виступає Бін Ян, доцент кафедри біологічних наук WSU. Фінансується проект Міністерством енергетики США (DOE). На проектування, створення та випробування пілотного реактора, який буде працювати на лігніні, виділено $3,7 млн. Фахівці також мають вивчити комерційну життєздатність розробки. Перший пілотний проект був заснований у лабораторії біопродуктів, наук та техніки в WSU Tri-Cities, Ян та його колеги раніше розробили каталізатор для виробництва реактивного палива на основі лігніну, що містить циклічні вуглеводні — молекули з вигідними показниками викидів, які допомагають задовольнити стійкі потреби у паливі.

«Ця ідея відкриває двері для реактивних палив, які демонструють високу продуктивність та дуже низькі викиди», — сказав Ян.

У цьому проекті тюки кукурудзяного корму будуть попередньо оброблені у співпраці з Національною лабораторією Айдахо DOE. Потім вчені Національної лабораторії відновлюваних джерел енергії в Колорадо використовуватимуть механічні та хімічні процеси переробки для отримання лігніну із стовпа. Потім воно буде перетворено на паливо в пілотному масштабі в Університеті Північної Дакоти, використовуючи каталізатор і процес, розроблені в WSU.

«Стале паливо — це майбутнє авіації, — додав фахівець. — Цей проект може принести екологічні та економічні вигоди, одночасно надаючи нову цінність сільському господарству».

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі