Дар’я Озерна

Дар’я Озерна

біологиня

Чи така вже панацея ці Омега 3

Share Button
Ілюстративне фото
Важко вийти від лікаря без поради «пропийте пару місяців Омега 3». Що це таке і наскільки ці ліки ефективні. Дізнаймося, що рекомендують офіційні джерела згідно з останніми дослідженнями.

Про це у своєму радіоблозі «ФізКультура» на UA: Радіо Культура розповідає знана блогерка та біологиня Дар’я Озерна. «Я знаю все про людське тіло», – стверджує вона.

Що таке Омега 3? Це жирні кислоти. Є два головні класи ненасичених жирних кислот – Омега 3 та Омега 6. Вони відрізняються за розташуванням подвійного зв’язку в молекулі. Омега 3 це збірна назва для жирних кислот. Деякі Омега 3 є в лляному насінні, деякі – лише в рибі і морепродуктах. До притаманно рибних Омега 3 відносять альфа-ліноленову і козапентаєнову та докозагексоєнову кислоти.

Читайте також: Фахівці назвали найкраще освітлення для здоров’я очей

Деякі люди здатні утворювати незамінні жирні кислоти самі – така їх генетична особливість. Особливо таких людей багато в Індії та країнах, де історично панує вегетаріанство. Чи ефективні Омега 3? Старі публікації налічували до 27 випадків, коли Омега 3 начебто були корисними. Утім, коректно проведені дослідження не виправдали більшості сподівань. Головним відкриттям і розчаруванням 2018 року в галузі дослідження добавок стало те, що Омега 3 не зменшують ризик хвороб серця і смертності від них. Водночас люди, що їдять рибу і морепродукти хоча би раз на тиждень, а краще чотири, мають значно менші ризики померти від хвороб серця. Високі дози Омега 3 зменшують рівень тригліцеридів в крові. Це важливо пацієнтам із атеросклерозом. Омега 3 можуть бути корисними у полегшенні симптомів ревматоїдного артриту. Немає достовірних доказів, що Омега 3 зменшують дегенерацію сітківки ока, депресію, деменсію і гіперактивність у дітей.

Що робити, пропити Омегу, як то кажуть, чи ні? Я вам точно можу сказати, що курсу пігулок немає в жодних дієтичних рекомендаціях, а Омега 3 відносять не до ліків, а до добавок. Натомість нам радять їсти рибу хоча би раз на тиждень і додавати в салати та каші лляне насіння. Риба не миусить бути червоною – оселедець і скумбрія також багаті і на Омега 3, і на йод, і на фосфор і коштують значно менше. І саме рибу вважають корисною для здоров’я.

Насамкінець, споживання оселедців не так руйнує океанічні екосистеми, як споживання олій, вичавлених із анчоусів та антрактичного криля.

Будьте здорові та не переймайтесь через Омега 3 і їжте рибу!

Читайте також: Ліфти, банкомати, аптеки: чим небезпечні звичні речі

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі