Дар’я Озерна

Дар’я Озерна

біологиня

Український наркотик: чи замінить сало рибу й авокадо

Дар’я Озерна | 25 листопада 2019 Думка, Здоров'я
Share Button
Ілюстративне фото
Що називають українським наркотиком? Що українські емігранти просять їм привезти з Батьківщини? Про що в нас стільки гуморесок і жартів? Звісно, про сало.

Але ж тепер всі бояться жирів, калорій,  холестерину і тваринної їжі. Про це у своєму радіоблозі «ФізКультура» на UA: Радіо Культура розповідає знана блогерка та біологиня Дар’я Озерна. «Я знаю все про людське тіло», – стверджує вона.

То чи корисно їсти сало, яка доза цього майже наркотику безпечна?

Сало – це суміш жирів. У ньому є насичені жири, а є моно- та поліненасичені жирні кислоти, такі, як в рослинних оліях та рибі. Насичені жири – це ті самі висококалорійні жири, які утворюються в нашому тілі і надлишок яких може погано вплинути на так званий ліпідний профіль крові.

Чи в салі багато насичених жирів? Так. В 100 грамах сала їх майже 40 грамів – а це подвіцна денна норма насичених жирів. Для порівняння: у вершковому маслі насичених жирів 54 грами, тобто суттєво більше. Але 100 грамів сала їсти все одно не варто, бо це майже половина денної норми калорій людини, що помірно рухається. У ньому немає білків і клітковини, мінералів та низки необхідних нам нутрієнтів. Надлишок жирів  буде важко перетравити, або навпаки, він викличе сильний викид жовчі, і ви можжете відчути той чи інший дискомфорт.

Але з’їсти 100, навіть 50 грамів сала важко, в нас є гормональний механізм формування ситості. Жирна чи багата на білок їжа викликає викид гормону ситості лептин, і наш апетит надовго притлумлюється, шлунок довго перетравлює їжу, тому сало таке ситне і переїсти його важко.

Якщо в салі насичених жирів 40%, значить решта – ненасичені? Чи вони корисні? Так, вони добре впливають на ліпідний профіль крові, тобто їх можна вживати при хворобах судин.

Мононенасичені жирні кислоти є, наприклад, в оливковій олії, а за вмістом Омега 3 та Омега 6-жирних кислот сало подібне до ріпакової олії та риб’ячого жиру. Сало містить незамінні Омега 3-поліненасичені жирні кислоти, потрібні для утворення оболонок довкола нейронів, протидії непотрібним запальним процесам.

В раціоні людей, що рідко споживають рибу та авокадо, таких жирів бракує. Отже, їм варто їсти сало. Більше того, в залежності від раціону та випасу свині, вміст Омега 3-жирних кислот може зростати. Наразі доведено, що збагачений раціон свиней  ріпаком та селеном приводить до зростання вмісту Омега 3 та селену в салі та м’ясі.

А чи багато в салі холестерину? Аж ніяк. В 100 грамах сала, які ми все одно не з’їмо, міститься 95 міліграмів холестерину. Це третина денної норми людей, що не мають атеросклерозу чи інших хронічних хвороб судин. Або половина від норми для людей із хворим серцем чи судинами.

Чи є в салі ще щось корисне? Так. В ньому є корисний жир холін, який ми хоча і утворюємо самі, але варто його споживати із їжею теж. В салі є вітаміни Е та D, хоча їх вміст значно менший, ніж денна потреба організму.

Скільки сала можна споживати і як це зробити у найкращий спосіб. Шоразу слід зважати на раціон. Дієтологи радять нам їсти не більше як 20-30 грамів насичених жирів на день. Це еквівалентно 50 грамам сала. Але якщо ви стільки з’їли, то в цей день можете не їсти масла, тваринних жирів, м’яса, а також солодощів. Так зробити важко. Тому сміливо їжте пару скибочок сала щодня, але пильнуйте свій раціон і витрати енергії.

Сало найкраще поєднувати із крохмалистими продуктами: картоплею, кукурудзяною кашею, хлібом та гострими компонентами – червоним перцем чи гірчицею. Якщо їсти сало – то доповніть його морквою, помідорами або борщем. Жири допоможуть червоним і оранжевим пігментам – каротиноїдам – якнайкраще засвоїтися, адже ці речовини розчиняються лише в жирах.

На салі можна смажити або додавати смалець у перепічку замість масла – його температура димлення 190 градусів. Смалець кращий для смаження, ніж соняшникова олія чи маргарин, який взагалі їсти не варто. Але пам’ятайте, що сало не має диміти і його має бути трохи.

Будьте здорові!

Читайте також: Їжа українців 1932 року: у Львові частували супом із шишок та листя

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі