Дар’я Озерна

Дар’я Озерна

біологиня

Чого б такого з’їсти. Яким має бути правильний сніданок

Share Button
Фото: Юра Мартинович
Чому нам часто не хочеться снідати, а якщо і їсти – то якісь смаколики і каву.

Про це – від знаної біологині Дар’ї Озерної. «Я знаю все про людське тіло», – стверджує Дар’я у своєму радіоблозі «ФізКультура» на UA: Радіо Культура.

«Сніданок мусить бути легким і повітряним, танути в вустах, розливатись по яснах і не застрявати в зубах, а запитий кавою, повинен умить розчинитись і розлитись в устах, як пісня гуцулки над зеленим плаєм», пише Юрій Винничук в оповіданні «Груші в тісті».

По-перше, солодкі наїдки із їхньою текстурою викликають в мозку викид молекул задоволення: дофаміну, ендорфінів та серотоніну. Ми одразу почуваємося краще, а зрання це особливо важливо. По- друге, на відміну від справжньої їжі, смаколики готувати не треба, що і робить їх пріоритетним ранковим вибором. Нарешті, у першій половині дня ми більш чутливі саме до солодкого смаку. То й що, варто снідати грушами в тісті? Ні.

Ідеальний з точки зору біохімії сніданок має містити повільні вуглеводи, білок і клітковину.

Що таке повільні вуглеводи? Вони поступово стають глюкозою. Що швидше їжа постачає в кров глюкозу, то вищий так званий її глікемічний індекс. Наприклад, гречана каша чи цільнозернова вівсянка із висівками мають низький глікемічний індекс і вони є повільними вуглеводами, якими варто снідати. А от мюслі, кранчі, гранола, білий рис, булочки, круасани – тобто солодкі сніданки мають високий глікемічний індекс. Це швидкі вуглеводи. Вона дають нам стрімке зростання рівня глюкози, миттєве покращення настрою, але згодом гормон інсулін повертає рівень цукру на нормальний рівень і ми знову голодні.

Тому нам і радять снідати повільними вуглеводами, а ще – сиром, яйцями, тофу, ягодами, фруктами чи овочами. Такий сніданок поступово дасть енергію та поживні речовини і не дозволить нам стрімко зголодніти.

А кава? Виявляється, найкращий час пити каву не одразу після пробудження, а через дві-три години, бо гормон кортизол, який робить нас активними і готовими до рішучих дій, має найвищий природний рівень саме зранку. Згодом його кількість в крові поступово падає, тож кава і кортизол разом можуть спричинити відчуття стресу і занепокоєння на самому початку дня.

Звісно, ви ладні робити так, як вам зручно. Аби ви були здорові і все встигали!

Читайте також: У Львові ветеринарний університет готуватиме медиків рідкісного профілю

 

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі