Дар’я Озерна

Дар’я Озерна

біологиня

Як зменшити ризики захворіти на рак та чи існує протипухлинна дієта

Share Button
Ілюстративне фото
Сьогодні – про страшну і сумну тему раку.

Але ми будемо говорити про те, чи можна знизити ймовірність раку і що слід для цього зробити, йдеться у радіоблозі «ФізКультура» на UA: Радіо Культура знаної блогерки та біологині Дар’ї Озерної. «Я знаю все про людське тіло», – стверджує вона.

Рак – це група захворювань. І ймовірність його розвитку в окремо взятої людини залежить від збігу низки факторів: генетики, способу життя, факторів довкілля, історії інших хвороб, раціону, виду діяльності, наявності, дітей. Перелік довгий.

Хочу наголосити, що мова йде про ймовірності. Один шанс на 50, на 100, на сто тисяч – і наше завдання ці шанси зменшити.

Що можна зробити? По-перше, уникати сонячних опіків, тривалого перебування на сонці, засмагання і особливо соляріїв. Влітку варто користуватися сонцезахисним кремом і носити легкий, але закритий одяг. Це суттєво знижує ймовірність розвитку раку шкіри, а також появу зморщок і сухості.

По друге, від кількох типів раку допомагають щеплення. Так. Вакцинація від вірусу папіломи майже повністю захищає від розвитку раку шийки матки у жінок і раку гортані у чоловіків.

Вчасна вакцинація від вірусу гепатиту В може запобігти раку печінки, якщо не буде інших факторів ризику.

По-третє, що менше алкоголю ми споживаємо, тим менша ймовірність низки типів раку: молочної залози, печінки, підшлункової і прямої кишки. Куріння, особливо в генетично схильних людей, у старшому віці може викликати рак легень, а також збільшувати ймовірність інших типів раку.

По-четверте, раціон – важливий. Нині говорять про так звану протипухлинну дієту. Вона включає в себе моркву, помідори, ожину, малину, горіхи, синій виноград, яблука та всі різновиди капусти. Такі овочі і фрукти захищають наш організм від вільних радикалів і токсинів довколишнього середовища, які можуть викликати рак. А от копчених ковбас, шашликів і смаженої картоплі в протираковій дієті немає. Адже м’ясні продукти тривалого зберігання, а також все смажене, має так звану канцерогенну дію. Вони утричі збільшують ймовірність раку прямої кишки.

Насамкінець,важливе дбайливе ставлення до себе. Це – і підтримка здорової ваги, регулярні медичні огляди молочних залоз, шийки матки, прямої кишки, легень, родимок; завжди захищений презервативом секс суттєво знизить шанс розвитку пухлин різних типів. Важливим є дотримання безпеки праці на виробництві та в сільському господарстві. Не бійтеся раку, краще бережіть себе, бережно ставтеся до здоров’я і живіть до 120 років і довше!

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі