
Основним завданням Держпродспоживслужби при проведенні комісійних обстежень є контроль за впровадженням сучасних стандартів організації харчування, реалізацією Стратегії реформування шкільного харчування, а також вжиття заходів щодо покращення матеріально-технічної бази харчоблоків і загального стану організації харчування в закладах загальної середньої освіти.
Відтак у березні–квітні 2025 року фахівці Головного управління спільно з представниками відділів освіти комісійно обстежили 690 закладів загальної середньої освіти, в яких функціонують харчоблоки.
У 150 випадках (21,7%) виявлено порушення гігієнічних вимог до приміщень і обладнання харчоблоків:
- Золочівський район – 6
- Дрогобицький – 29
- Львівський – 44
- Самбірський – 26
- Стрийський – 4
- Шептицький – 11
- м. Львів – 30
У 38 (5,8%) їдальнях не впроваджені процедури на принципах системи НАССР:
- Львівський район – 20
- Шептицький район – 17
- Дрогобицький район – 1
За результатами обстежень, у закладах загальної середньої освіти Львівської області застосовуються різні організаційні моделі шкільного харчування. Найбільш поширеним є поєднання аутсорсингу з використанням базових кухонь — таку модель впроваджено у 498 школах. У 125 закладах організовано харчування за допомогою кейтерингових послуг, ще у 23 школах функціонують опорні кухні, які обслуговують кілька навчальних закладів. У 44 школах харчування обмежується лише буфетною продукцією.
Щодо варіантів подачі страв, то у 613 їдальнях запроваджено стандартне меню, однакове для всіх учнів. Водночас у 33 навчальних закладах учням надається можливість вибору між двома або трьома видами меню.
Лише у 417 закладах (60,4%) передбачено посади медичних сестер для контролю за організацією харчування. Згідно з постановою КМУ № 305, контроль має здійснюватися відповідальними особами, призначеними наказом керівника закладу.
Протягом січня–квітня 2025 року фахівці Держпродспоживслужби Львівщини розглянули 168 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів загальної середньої освіти, з яких погоджено 147 (87,5%), а також 80 меню для закладів дошкільної освіти, з яких погоджено 77 (96,2%).
Причини відмов у погодженні меню включають:
- неправильну частоту включення продуктів;
- порушення порцій, маси та технологічних карт;
- відсутність бобових, надлишок свинини, дефіцит молочних продуктів та фруктів;
- не витриману калорійність та незбалансованість за БЖВ.
Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області продовжує здійснювати моніторинг та надавати методичну допомогу закладам освіти з метою вдосконалення системи організації харчування відповідно до вимог чинного законодавства.

Коментарі