Актуальні теми:

На Львівщині у 150 школах виявили порушення санітарних норм у харчоблоках

22 травня 2025 Львів, Освіта
Share Button
Протягом березня–квітня 2025 року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області спільно з освітянами провели комісійні обстеження 690 шкільних їдалень.

Основним завданням Держпродспоживслужби при проведенні комісійних обстежень є контроль за впровадженням сучасних стандартів організації харчування, реалізацією Стратегії реформування шкільного харчування, а також вжиття заходів щодо покращення матеріально-технічної бази харчоблоків і загального стану організації харчування в закладах загальної середньої освіти.

Відтак у березні–квітні 2025 року фахівці Головного управління спільно з представниками відділів освіти комісійно обстежили 690 закладів загальної середньої освіти, в яких функціонують харчоблоки.

У 150 випадках (21,7%) виявлено порушення гігієнічних вимог до приміщень і обладнання харчоблоків:

  • Золочівський район – 6
  • Дрогобицький – 29
  • Львівський – 44
  • Самбірський – 26
  • Стрийський – 4
  • Шептицький – 11
  • м. Львів – 30

У 38 (5,8%) їдальнях не впроваджені процедури на принципах системи НАССР:

  • Львівський район – 20
  • Шептицький район – 17
  • Дрогобицький район – 1

За результатами обстежень, у закладах загальної середньої освіти Львівської області застосовуються різні організаційні моделі шкільного харчування. Найбільш поширеним є поєднання аутсорсингу з використанням базових кухонь — таку модель впроваджено у 498 школах. У 125 закладах організовано харчування за допомогою кейтерингових послуг, ще у 23 школах функціонують опорні кухні, які обслуговують кілька навчальних закладів. У 44 школах харчування обмежується лише буфетною продукцією.

Щодо варіантів подачі страв, то у 613 їдальнях запроваджено стандартне меню, однакове для всіх учнів. Водночас у 33 навчальних закладах учням надається можливість вибору між двома або трьома видами меню.

Лише у 417 закладах (60,4%) передбачено посади медичних сестер для контролю за організацією харчування. Згідно з постановою КМУ № 305, контроль має здійснюватися відповідальними особами, призначеними наказом керівника закладу.

Протягом січня–квітня 2025 року фахівці Держпродспоживслужби Львівщини розглянули 168 примірних чотиритижневих сезонних меню для закладів загальної середньої освіти, з яких погоджено 147 (87,5%), а також 80 меню для закладів дошкільної освіти, з яких погоджено 77 (96,2%).

Причини відмов у погодженні меню включають:

  • неправильну частоту включення продуктів;
  • порушення порцій, маси та технологічних карт;
  • відсутність бобових, надлишок свинини, дефіцит молочних продуктів та фруктів;
  • не витриману калорійність та незбалансованість за БЖВ.

Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області продовжує здійснювати моніторинг та надавати методичну допомогу закладам освіти з метою вдосконалення системи організації харчування відповідно до вимог чинного законодавства.

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі