Актуальні теми:

Мерія оприлюднила рівень зарплат працівників Львівських ресторанів: дехто отримує по 3 тисячі “на руки”

Share Button
У Львівській мерії проаналізували рівень зарплат майже 2 тисяч працівників ресторанів. У 85 закладах цієї галузі, за даними work.ua, середня заробітна плата становить 24 тисячі гривень, а фактична коливається від 13 861 гривень до 3 238 гривень. Через таке «неспівпадіння» міський бюджет лише за перший квартал цього року недоотримує щонайменше 6,9 млн грн.

Як пишуть у Львівській міськраді, такі результати оприлюднила директорка департаменту економічного розвитку ЛМР Інна Свистун під час засідання виконавчого комітету 3 червня. У ЛМР додають, що аналіз проводять, щоб моніторити динаміку виплат і підвищення прозорості у цій сфері.

За результатами аналізу, середня зарплата у ресторанній сфері за даними work.ua становить 24 тисячі гривень. Однак у реальності зарплати часто значно нижчі і коливаються від 3 238 грн до 13 861 грн. Директорка департаменту економічного розвитку Львівської міської ради Інна Свистун сказала, що тільки в ресторанах McDonald’s У Львові офіційно платять близько 35 тисяч гривень зарплати.

А от працівники холдингу !FEST, куди входять відомі ресторани «Криївка», «Львівська копальня кави», «Правда», «Гасова лямпа» та «Реберня», отримують близько 13 тисяч гривень, хоча у вакансіях обіцяють платити 26 тисяч.

В інших ресторанах, як «Атляс», «Кумпель Крафт», «Ресторація Бачевських», «Королівська пивоварня» та «Піца Челентано на Ринку», середня зарплата трохи більше 11 тисяч гривень. У «Світі кави» та «Віденській кав’ярні» платять понад 10 тисяч. Але на сайті роботи зарплати там вказані від 20 до 30 тисяч гривень.

Натомість є ресторани, які платять зарплату працівникам, меншу за мінімальну. Йдеться, зокрема, про заклади «Гопак» та «Старгород», де середня зарплата – 6 тисяч гривень, при заявлених на work.ua 28 000-35 000 гривень. А у ресторані «Тітонька Софі» платять трохи більше 3 тисяч гривень.

«Я знаю більшість власників ресторанів і знаю, якими автомобілями вони користуються – це дуже багаті люди. Я не думаю, що для них є проблемою офіційно платити заробітну плату, і сплачувати податки до бюджету міста. Просто вони вважають, що так можна. І виходить, що є працівники певних органів, які на це закривають очі, – наголошує міський голова Андрій Садовий. – Чому одні підприємці мають платити, а інші не мають, вони що, знаходяться в інших умовах? Хіба це чесно в часі війни не платити людям гроші і не платити податків? Як може бути зарплата в 3 тисячі гривень? Ми маємо чесно працювати, бо від наповнення бюджету залежить допомога нашим Збройним силам. Ми кожного року більше мільярда гривень скеровуємо на підтримку армії».

На засідання виконавчого комітету запросили представників ресторанного бізнесу, представників податкової аби спільно вирішити цю проблему і спонукати підприємців чесно працювати і сплачувати податки.

«Я розумію претензії з приводу заробітньої плати, але в останні роки бізнес працює у стані виживання. Є заклади, які можуть дозволити собі платити високі зарплати і великі податки і їм можна тільки поаплодувати. Але, на жаль, не всі ресторани можуть працювати у такому форматі, адже багато з них були орієнтовані на туристів, на різні святкування. Плюс тотальний виїзд за кордон українців, зменшення купівельної спроможності людей, постійні відключення світла. Все це змушує заклади оптимізовувати свої витрати, аби не закривати їх. Я особисто закрив три проєкти, тому що ми не стягнули тих витрат, які були», – пояснює ресторатор Андрій Дзюбан, власник закладів «Дублін» та «Тітонька Софі».

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі