Актуальні теми:

На Львівщині посадовці Держпродспоживслужби збирали данину з імпортерів квітів

Share Button
Також затримали інспектора, який отримав хабар за проходження підприємством контролю.

На Львівщині викрили схему, в межах якої посадовці Держпродспоживслужби вимагали в імпортерів квітів хабарі за видачу фітосанітарних сертифікатів. 

Про це повідомили у пресслужбі Державного бюро розслідувань.

За даними слідства, посадовці вимагали у підприємців гроші за видачу сертифікатів, які засвідчують наявність або відсутність шкідливих організмів у рослинах. Документи потрібні для того, щоби ввозити рослини з-за кордону.

“Суми коливались від декількох сотень до декількох тисяч гривень залежно від кількості товару та частоти його ввезення. Зокрема, працівники ДБР затримали у Києві посадовця Держпродспоживслужби України на “гарячому” під час отримання 3 тис. доларів США від одного з підприємців”, — йдеться у повідомленні.

Підприємець мав щомісяця платити за те, що товар буде отримувати відповідні сертифікати. За відмови посадовці перешкоджали виготовленню документів:

“За даними слідства, посадовці затягували видачу сертифікатів, для взяття зразків, необхідних для проведення фітосанітарного контролю, вимагали вивантажувати вміст автомобілів. Через це порушувався температурний режим і рослини втрачали товарний вигляд”.

Посадовцеві Держпродспоживслужби повідомили про підозру у зловживанні впливом. Санкція статті — позбавлення волі на строк до 8 років із конфіскацією майна.

Інспекторами фітосанітарного контролю на Львівщині також вимагали хабарі за проходження контролю. Одне з підприємств частинами виплатило їм 52 тисячі гривень.

Одного з інспекторів затримали під час передачі останнього траншу — 12 тисяч гривень. Йому повідомили про підозру в одержанні неправомірної вигоди. Санкція статті – позбавлення волі на строк до десяти років. Слідчі готують підозри ще двом інспекторам.

Окрім цього до суду подали клопотання про обрання посадовцям запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою та відсторонення від обов’язків. Під час обшуків у них виявили 1,4 мільйона гривень та 120 тисяч доларів США. Триває слідство.

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі