Актуальні теми:

Підготовка терактів у Києві та Львові: судитимуть ймовірних агентів російського ГРУ

Share Button
Правоохоронці скерували до суду обвинувальний акт стосовно чотирьох громадян України, які, за даними слідства, за завданням спецслужб РФ готували серію терактів у Києві та Львові.

Про це повідомили в пресслужбі управлінні Служби безпеки України у Львівській області.

За даними правоохоронців, напередодні 9 травня 2024 року фігуранти готували серію підривів у будівельних гіпермаркетах і поблизу кафе у Києві. Завдання агенти отримали від свого російського куратора Юрія Сизова — кадрового співробітника ГРУ РФ.

“За його вказівкою агенти прибули до Києва, де встановлювали вибухові пристрої в трьох будівельних гіпермаркетах. Саморобна вибухівка була замаскована в упаковки з-під чаю і мала здетонувати у гіпермаркетах, щоб завдати максимальної шкоди цивільному населенню”, — йдеться у повідомленні.

Також чоловіки готували ще один вибух поблизу одного зі столичних кафе. Для цього планували замінувати припарковане поруч авто.

У результаті спецоперації правоохоронці задокументували підривну діяльність всієї агентурно-бойової групи ГРУ разом з її російським куратором. Працівники СБУ спіймали підозрюваних, коли вони встановлювали вибухові пристрої в одному з київських гіпермаркетів.

Згодом правоохоронці затримали ще двох учасників групи. Ними виявилися контрабандисти, які переправляли з Росії вибухівку для виконавців терактів. Як установила СБУ, на замовлення російського ГРУ постачальники вибухівки мали забезпечити “евакуацію” одного із підривників на територію РФ. Його планували довезти до кордону з Росією та надати детальний інструктаж щодо його перетину.

“Окрім цього, як свідчать матеріали провадження, співробітник ГРУ РФ Юрій Сизов відповідав також за проведення диверсії, яка мала відбутися на Львівщині у лютому 2024 року. Тоді СБУ вкотре спрацювала на випередження і запобігла вибухам на одному із підприємств оборонного призначення”, — йдеться у повідомленні.

Як повідомила пресслужба Львівської обласної прокуратури, усі 15 вибухових пристроїв, що були замасковані під продуктах харчування, виявили у Києві та знешкодили співробітники правоохоронних органів. Ще чотири саморобні вибухові пристрої раніше вилучили у Львові.

Фігурантів судитимуть за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ⁠ст. 111 (державна зрада);
  • ч. 3 ⁠ст. 113 (диверсія);
  • ч. 2 ⁠⁠ст. 258 (терористичний акт);
  • ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження з вибуховими речовинами та вибуховими пристроями);
  • ч. 2 ст. 332 (організація незаконного перетину державного кордону).

Максимальне покарання, передбачене санкціями статей, — довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі