Актуальні теми:

СБУ нарешті зважилося на арешт Остапа Стахіва

25 вересня 2024 Кримінал, Львів, Трафунки
Share Button
Сьогодні, 25 вересня, працівники Служби безпеки України проводять обшуки у львівського антивакцинатора Остапа Стахіва.

Про це повідомляє Zaxid.net з посиланням на джерела в правоохоронних органах.

Відомо, що Стахіву повідомили про підозри у шахрайстві. Невдовзі суд обере йому запобіжний захід.

Також СБУ провела обшуки у низки соратників Стахіва. Зокрема, у Дмитра Вратіла та Наталії Реган, співорганізатора курсів у Києві Жана Новосельцева, в якого також вилучили комп’ютер. Крім цього, обшуки провели у центрі друку «Копірум», що на вулиці Драгоманова у Львові. Саме там Стахів друкував журналістські посвідчення, які отримували учасники псевдокурсів.

Громадський діяч Олег Радик прокоментував затримання псевдоактивіста Стахіва:

“Наскільки я розумію, Остап Стахів роздавав(продавав) посвідчення журналіста. Мутив всілякі курси і навчання. З якимись ефемерними чи не ефемерними можливостями отримати бажаючим дозвіл на зброю і тому подібне. Його довго вели, документували і піде він в тюрму, не як провокатор, а як звичайний шахрай. Ну хоч так”, — зазначає громадський активіст.

Остап Стахів почав займатися політикою в 2005 році. Спочатку він очолив Жидачівську районну організацію партії “Свобода”. Через два роки, за списками цієї партії, він балотувався до Верховної Ради. Та його зняли з реєстрації через невказане місце праці.

Далі Остап Стахів очолив Львівський міський осередок “Української партії”. Частина членів партії тоді звинуватили Остапа Стахіва в продажі місць у партійному списку. У політсилі коментувати це відмовилися. Потім він балотувався як самовисуванець до обласної ради та Верховної ради, а у 2020 — на голову Львівської громади.

Проти Стахіва з 2021 року відкрита кримінальна справа за статтею про повалення конституційного ладу. Підозру провокатор отримав після організації антивакцинаторських протестів у Києві. У 2023 році Стахів разом з антивакцинатором Олегом Геричем з Київщини почав організовувати платні псевдожурналістські курси. Після закінчення так званого навчання учасники отримували журналістські посвідчення, щоб погрожувати поліції та працівникам ТЦК.

Наприкінці весни 2024 року Стахів припинив співпрацю з Геричем й почав організовувати курси з проросійським блогером Жаном Новосельцевим, який 23 липня отримав підозру у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ. За два роки проведення псевдонавчань Стахів, який не має постійного місця праці, міг заробити сотні тисяч гривень.

23 травня 2024 року Нацрада з питань телебачення та радіомовлення не підтримала рішення про реєстрацію трьох медіа Остапа Стахіва: “Галицькі вісті”, “Ідея і чин”, “Правозахисники”.

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі