Актуальні теми:

Мін’юст розпочав процедуру націоналізації «Моршинської»

Share Button
Мін'юст просить стягнути в дохід держави 100% від загальної кількості акцій ПрАТ «Миргородський завод мінеральних вод», ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», ПрАТ «Індустріальні та дистрибуційні системи»

Про це ідеться у тексті позову Міністерства юстиції України про стягнення активів трьох російських олігархів Михайла Фрідмана, Петра Авена та Косогора Андрія.

«25 вересня 2024 року Міністерство юстиції України подало до Вищого антикорупційного суду позовну заяву про застосування до Фрідмана Михайла Маратовича, Авена Петра Олеговича, Косогова Андрія Миколайовича та компанії «Rissa Investments Limited» санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції», — ідеться в повідомленні.

Так, Мін’юст просить стягнути в дохід держави 82,1086% від загальної кількості акцій ПрАТ «Страхова компанія «Альфа Страхування», 86,2264% частки статутного капіталу ТОВ «Альфа-Лізинг Україна», ТОВ «Паритет Фінанс», ТОВ «Сенс Діджитал», ТОВ «Універсальна лізингова компанія «АЛЬФА», якими опосередковано володіють Фрідман, Авен та Косогов.

Також міністерство просить стягнути в дохід держави 100% від загальної кількості акцій ПрАТ «Миргородський завод мінеральних вод», ПрАТ «Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», ПрАТ «Індустріальні та дистрибуційні системи»; 100% частки статутного капіталу ТОВ «ІДС Аква Сервіс», ТОВ «Потужність», ПП «ІВА», ДП «НОВА.КОМ» та 3,343445 % від загальної кількості акцій ПрАТ «Українська галузева компанія по виробництву пива, безалкогольних напоїв та мінеральних вод «УКРПИВО», якими опосередковано володіє компанія Rissa Investments Limited.

У Мін’юсті інформують, що Фрідман, Авен та Косогов є російськими бізнесменами, засновниками та акціонерами компаній, які входять до фінансово-інвестиційного консорціуму «Альфа-Груп».

Компанія Rissa Investments Limited є холдинговою компанією, дочірні підприємства якої здійснюють виробництво та дистрибуцію мінеральних вод, зокрема, на території України, Російської Федерації та Грузії та разом з компанією Rissa Investments Limited утворюють Групу компаній «Боржомі».

До слова, наприкінці 2022 року за позовом Бюро економічної безпеки (БЕБ) суд заарештував і передав до АРМА корпоративні права власників холдингу IDS Ukraine, до якого входять Моршинський завод мінеральних вод «Оскар», Миргородський завод мінеральних вод, дистрибуційна компанія IDS та оператор доставки води «ІДС Аква Сервіс». Вони виробляють мінеральні води під брендами «Моршинська», «Миргородська», «Моршинська Лимонада», енергетик «Воля», а також води Aqua Life та «Аляска».

Серед акціонерів компанії – Михайло Фрідман і партнери, співвласники російської «Альфа-Груп». Їхня частка у компанії зменшилася з 55,8% до 49,99% влітку 2022-го.

За підсумками конкурсу, проведеного в лютому 2023 року, управителем арештованих корпоративних прав стала компанія «Карпатські мінеральні води» – один із трьох найбільших гравців українського ринку води. Вона належить підприємцю Сергію Устенку, який має завод у селі Струтин на Львівщині.

Проте за півтора року новий управитель через бюрократичну тяганину досі не зміг взяти «Моршинську» під своє крило.

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі