Актуальні теми:

У Львові прооперували 15-річного хлопця із синдромом Джейкоба

30 вересня 2024 Здоров'я, Львів, Трафунки
Share Button
15-річний Назар із Львівщини травмував шию під час гри у футбол. Медики, які оглядали хлопця, діагностували йому синдром Джейкоба — обмеження руху щелепи. Назара прооперували в Міжрегіональному центрі лікування дітей з розщілинами губи та піднебіння.

Про це повідомили у пресслужбі Міжрегіонального центру лікування дітей з розщілинами губи та піднебіння.

Назар вивихнув шию, коли грав у футбол з друзями. Лікарка, яка оглядала хлопця, помітила, що він недостатньо відкриває рот і скерувала його на подальші обстеження.

Підліткові діагностували синдром Джейкоба. За даними медиків, це аномальне подовження вінцевих відростків нижньої щелепи, які блокують рухи щелепи й обмежують відкривання рота. Причина синдрому наразі нез’ясована, а в Україні його виявляли тільки один раз:

“Ця патологія зустрічається вкрай рідко, знаємо про один описаний випадок в Україні, але у пацієнта був однобічний процес. При односторонній формі помітною стає асиметрія обличчя, порушення прикусу, у нашого пацієнта процес був двосторонній, тому це не було так помітно, при двосторонньому процесі є обмежене відкривання рота і порушення руху суглобів”, — йдеться у повідомленні.

Єдиний метод лікування — операція. За словами мами Назара, у декількох клініках їм відмовляли у хірургічному втручанні. У Міжрегіональному центрі лікування дітей з розщілинами губи та піднебіння хлопця прооперували малоінвазивно, щоби на обличчі не залишилося рубців.

“Усе пройшло успішно, пацієнт відразу після операції зміг відкрити рот повноцінно. Якщо раніше йому вдавалося відкрити рот лише на 1 см, то після операції уже на 3,5 см. Далі буде краще, адже Назар ще працює зі спеціальним девайсом, який допомагає щелепі нормально працювати й рубець не обмежує рухливість суглоба”, — каже щелепно-лицевий хірург і керівник Центру Роман Огоновський.

Наразі пацієнт повернувся додому.

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі