Актуальні теми:

У Львові після важкого поранення відновлюється воїн

18 жовтня 2024 Війна, Здоров'я, Львів
Share Button
За час без свідомості м’язи чоловіка атрофувались настільки, що йому доводиться всьому вчитися наново.

Про це повідомили у Першому медоб’єднанні.

51-річний вінничанин Віктор Грищенко – затятий рибалка. У цивільному житті працював водієм, зокрема, комбайна. Обробляв поля та збирав врожаї. На початку березня 2022-го Віктора мобілізували і він став стрільцем 59-ї окремої мотопіхотної бригади ім. Якова Гандзюка. За два роки служби вінничанин двічі отримував уламкові поранення. Останнє – мало не позбавило його життя. Це сталося цієї весни на Донеччині. Все, що пам’ятає Віктор – це як виходив на позицію та потрапив під обстріл ворожих дронів.

Усе тіло військового посікли уламки, один з яких пробив легеню. Також боєць отримав множинні переломи щелепи, руки та ноги. Вже в Києві його прооперували, встановили на кінцівки апарати зовнішньої фіксації та через надто важкий стан ввели у медикаментозну кому. Інакше – Віктор просто міг би не вижити.

Під час коми важкопоранений захисник перебував на зондовому харчуванні. Він втратив 40 кілограмів! А це майже половина ваги всього його тіла. Крім цього, лікарям згодом довелося ще боротися з інфекцією, яка викликала сепсис і мало не добила пацієнта.

Коли стан Віктора стабілізувався, його привезли евакуаційним потягом до Центру UNBROKEN. Пацієнт був маломобільним і потребував постійного догляду. Першою чергою за роботу взялися  хірурги і виконали дренування плевральної порожнини. Потому ортопеди-травматологи зняли апарати зовнішньої фіксації та провели низку операцій з остеосинтезу. Під час цих втручань лікарі з’єднували фрагменти розтрощених кісток та фіксували їх зсередини за допомогою різних металевих конструкцій у правильному анатомічному положенні – до їхнього повного зрощення. Після низки таких втручань Віктор почав активно займатися з фізичними терапевтами. Під час коми більшість його м’язів атрофувалися, тож чоловік мусив наново опановувати елементарні навички.

Результат реабілітації приголомшує. За місяць активних занять пацієнт навчився пересідати з крісла колісного на кушетку, вертикально переміщуватися по залу та їсти самостійно. Нині він вже майже повністю повернувся до своєї звичної ваги. А у перспективі, кажуть наші спеціалісти, чоловік зможе пересуватися самостійно, без страхування.

Наразі ж на Віктора чекає ще одна операція – з коригування щелепи. Але перед нею, поки ще гоїться нога, пацієнта відпустять трішки побути вдома, де він мріє повернутися до своєї улюбленої риболовлі.

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі