Актуальні теми:

Для садівників Львівщини стали доступними гранти на висадку вишні

07 серпня 2024 Економіка
Share Button
Уряд вніс зміни до Постанови.

За грантовою програмою «Свій Сад» Львівщина серед областей України утримує третю сходинку за площами закладання садів та четверту – за сумами виплаченої грантової підтримки, ідеться у повідомленні пресслужби Львівської ОВА.

Уряд розширив умови надання грантів для розвитку садівництва та виноградарства і тепличного господарства. Йдеться про Постанову Кабінету Міністрів від 5 серпня №871 та Порядок надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства, затверджених постановою КМУ від 21 червня 2022 року № 738 «Деякі питання надання грантів бізнесу» (зі змінами).

Відповідно цим рішенням розширили перелік регіонів для вирощування кісточкових порід, зокрема для Львівщини стали доступними гранти на висадку черешні. Окрім цього:

  • збільшили граничні площі для посадок персика, абрикосу, обліпихи, малини, смородини, аґрусу, ожини, порічки через зменшення площ посадок під лохиною та чорницею;
  • уточнили період, протягом якого отримувач гранту на сад зобов’язаний створити відповідну кількість постійних та сезонних робочих місць, зазначену у додатку 1 до Постанови, а саме: для постійно робочих – на стадії висадки насаджень; для сезонних працівників – протягом п’ятирічного періоду після завершення висадки насаджень в сумарній кількості сезонних працівників;
    забрали вимогу щодо встановлення системи зрошення та водозабору для насаджень винограду;
  • розширили коло отримувачів, які здійснюють виробництво (без додавання спирту) та/або реалізацію вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових.

«За грантовою програмою «Свій Сад» Львівщина серед областей України утримує третю сходинку за площами закладання садів та четверту – за сумами виплаченої грантової підтримки. За підтримки грантових коштів з початку впровадження програми висаджено 256 га нових інтенсивних садів і ягідників. Загалом грантову підтримку в сумі 73 млн грн отримали 16 суб’єктів підприємництва», – прокоментувала заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Людмила Гончаренко.

В межах грантового проєкту найбільшу частку площ (49,2%) займатимуть горіхоплідні культури (волоський горіх, фундук), (39,4%) – ягідні культури (лохина, малина, суниця), решта 11,4 % – кісточкові культури (яблуня і груша).

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі