Актуальні теми:

У Львівському Центрі дитячої медицини лікують маленьку чернівчанку з рідкісним генетичним захворюванням

08 серпня 2024 Здоров'я, Львів
Share Button
Дівчинка народилася з рідкісним генетичним захворюванням – синдром Аперта.

Львівські медики відновлюють функціональність кінцівок маленької пацієнтки. Дитина народилася з рідкісним генетичним захворюванням – синдром Аперта, пишуть у Львівській ОВА.

Через складну ваду піднебіння до дворічного віку дитина не могла нормально їсти та говорити. Через аномалії розвитку кісток нижніх кінцівок ходила лише зі сторонньою допомогою, а через зрощені пальці на руках не могла виконувати навіть найпростіші рухи, як от гратися з іграшками та тримати ложку.

Дитячі хірурги Центру дитячої медицини, які спеціалізуються на лікуванні кісткових деформацій, провели чотири складні операції, щоб поступово відновити функціональність кінцівок трирічної пацієнтки.

«Дітям з такою патологією хірургічну допомогу надають у кілька етапів. Адже потрібно роз’єднати всі пальчики на руках і максимально скорегувати їхню деформацію.

Зазвичай операції проводять одномоментно на двох кінцівках, але зробити за одне втручання увесь обсяг корекції неможливо. Тому ми розробили план хірургічного лікування, і почергово коригуємо дитині кісткові деформації та дефекти м’яких тканин.

У цьому випадку складність полягає у повній відсутності середніх фалангів пальців і недостатності м’яких тканин. Щоб закрити дефекти, доводиться брати шкіру з інших ділянок тіла.

Але результат того вартий: з кожною операцією кінцівки стають більш функціональними, відтак дитина не потребуватиме сторонньої допомоги у побуті», – зазначив завідувач хірургією Богдан Романишин.

Уже зараз, після половини із запланованих операцій, дівчинка з рідкісним генетичним захворюванням відвідує дитячий садочок та поступово звикає до спілкування з ровесниками.

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі