За грантовою програмою «Свій Сад» Львівщина серед областей України утримує третю сходинку за площами закладання садів та четверту – за сумами виплаченої грантової підтримки, ідеться у повідомленні пресслужби Львівської ОВА.
Уряд розширив умови надання грантів для розвитку садівництва та виноградарства і тепличного господарства. Йдеться про Постанову Кабінету Міністрів від 5 серпня №871 та Порядок надання грантів для створення або розвитку тепличного господарства, затверджених постановою КМУ від 21 червня 2022 року № 738 «Деякі питання надання грантів бізнесу» (зі змінами).
Відповідно цим рішенням розширили перелік регіонів для вирощування кісточкових порід, зокрема для Львівщини стали доступними гранти на висадку черешні. Окрім цього:
- збільшили граничні площі для посадок персика, абрикосу, обліпихи, малини, смородини, аґрусу, ожини, порічки через зменшення площ посадок під лохиною та чорницею;
- уточнили період, протягом якого отримувач гранту на сад зобов’язаний створити відповідну кількість постійних та сезонних робочих місць, зазначену у додатку 1 до Постанови, а саме: для постійно робочих – на стадії висадки насаджень; для сезонних працівників – протягом п’ятирічного періоду після завершення висадки насаджень в сумарній кількості сезонних працівників;
забрали вимогу щодо встановлення системи зрошення та водозабору для насаджень винограду; - розширили коло отримувачів, які здійснюють виробництво (без додавання спирту) та/або реалізацію вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових.
«За грантовою програмою «Свій Сад» Львівщина серед областей України утримує третю сходинку за площами закладання садів та четверту – за сумами виплаченої грантової підтримки. За підтримки грантових коштів з початку впровадження програми висаджено 256 га нових інтенсивних садів і ягідників. Загалом грантову підтримку в сумі 73 млн грн отримали 16 суб’єктів підприємництва», – прокоментувала заступниця директора департаменту агропромислового розвитку Людмила Гончаренко.
В межах грантового проєкту найбільшу частку площ (49,2%) займатимуть горіхоплідні культури (волоський горіх, фундук), (39,4%) – ягідні культури (лохина, малина, суниця), решта 11,4 % – кісточкові культури (яблуня і груша).
Коментарі