Актуальні теми:

Понад 400 нелегальних АЗС функціонують в Україні, чверть з яких у Львівській області

14 жовтня 2024 Економіка, Львів
Share Button
Кількість автозаправних станція (АЗС) з ознаками нелегальної діяльності в Україні станом на вересень 2024 року сягала 419 об'єктів.

“Незважаючи на зусилля держави, нелегальні АЗС продовжують функціонувати, підриваючи економіку, конкурентоспроможність легальних учасників ринку та створюючи загрозу для громадян і навколишньої інфраструктури”, – повідомляється в пресрелізі Нафтогазової Асоціації України (НАУ).

За даними асоціації, лідерами за кількістю таких станцій є Львівська область – 98 АЗС (23%), Одеська – 42 АЗС (10%) та Івано-Франківська – 41 АЗС (10%).

“Нелегальні гравці ринку продають контрафактне пальне, уникають сплати податків та ігнорують вимоги безпеки як для оточуючих, так і для власних працівників. Це дає їм змогу пропонувати пальне за цінами подекуди нижчими за собівартість, що створює недобросовісну конкуренцію та суттєво знижує надходження до бюджету”, – зазначив президент НАУ Ярослав Старовойтенко, слова якого процитовано у пресрелізі.

Як пояснили в асоціації, нелегальні АЗС мають такі ознаки роботи з порушеннями чинного законодавства України, як ненадання фіскального чеку, відсутність інформації про роботу каси в тестовому режимі та відсутність куточка споживача, що має містити інформацію про власника АЗС, ціни на пальне та документи про якість продукції.

Зазначені АЗС/АГЗП також розташовані з порушенням норм містобудівного законодавства, на них відсутні засоби пожежогасіння, а торгівля пальним здійснюється з автоцистерн або каністр у гаражах.

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі