Актуальні теми:

У Львові відновлюють зруйнований росіянами музей Романа Шухевича

04 жовтня 2024 Культура, Львів
Share Button
Львівська міська рада продовжує працювати над відновленням музею Романа Шухевича, який зруйнувала росія 1 січня.

Про це повідомляє Євген Бойко.

“Криївка, де переховувався генерал, а також сходи, на яких його вбили, – стануть ключовими у майбутньому музейному просторі”.

Вчора відбулася чергова нарада робочої групи. Переможці архітектурного конкурсу Андрій Лесюк і команда авторів презентували ескізний проект.

Зокрема, Андрій Лесюк пропонує:

– відновити криївку та наповнити її сучасною акустичною системою, яка передаватиме дихання та биття серця людини, що там ховається, щоб показати її емоційний стан; також буде чутно звук кроків солдатів, які шукають тих, хто переховується;

– реставрувати та законсервувати деревʼяні сходи, на яких вбили Романа Шухевича, додати ще одні сходи, які дозволять піднятися на другий поверх музею, а також облаштувати невеликий підйомник, який допомагатиме людям, що пересуваються на колісних кріслах.

Простір, де безпосередньо проживав генерал-хорунжий на 2- му поверсі, має також бути відтворений.

“Окрім того, мова на зустрічі йшла і про те як коректно відновити будівлю музею, не створюючи фальшивих елементів і при цьому максимально застосовуючи фактури і матеріали зруйнованої вілли. Також обговорили ідею облаштування медійного простору в музейному укритті – там можна було б транслювати фільм про Романа Шухевича.

Робота триває і ми всі сподіваємося, що музей якнайшвише відновить свою роботу у памʼять про Великого Українця”, – зазначає Євген Бойко.

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі