Актуальні теми:

У центрі Львова будинок-пам’ятку перероблять під громадську функцію

Share Button
У центрі Львова старовинний будинок, який є пам’яткою національного значення, пристосують під громадську функцію. Міністерство культури не заперечує проти таких робіт.

Про це повідомив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев на засіданні виконавчого комітету.

За його словами, до управління архітектури Львівської міської ради надійшло звернення щодо реставрації житлового будинку на вул. Вірменській, 17, що навпроти популярного львівського закладу “Гасова лямпа”. Його планують переоблаштувати під громадську функцію. Особливість цієї реставрації полягає в тому, що в будівлі повинні зберегти усі історичні елементи, а також повинні відтворити аттику, яка колись там існувала. Це стінка, надбудована над карнизом будівлі, що візуально закриває дах.

Цей будинок є пам’яткою архітектури національного значення, і має збережені елементи готики та ренесансу. Як запевнив Антон Коломєйцев, під час реставрації збережуть цінні дерев’яні балки, фрагменти розписів, а також максимально дотримаються існуючих граничних висот будинку.

Будинок ззовні фактично не буде відрізнятися від існуючого, єдине, що відтворення аттики, згідно з науковими дослідженнями, буде зроблено у стриманій формі. Тут немає ніякої фальші в архітектурі, але у формах буде відтворено втрачений елемент будівлі. Є відповідний висновок історичного середовища Львівської міської ради, а також відповідний висновок лист від Мінкульту, який не заперечує проти даних заходів, — пояснив Коломєйцев.

Наукові дослідження підтвердили існування цієї аттики, і проєкт реставрації вже отримав позитивний висновок від історичного середовища Львівської міської ради та Міністерства культури. Крім цього, міськрада повинна інформуватимуть ЮНЕСКО про весь комплекс реставраційних робіт.

Замовником проєкту є ТзОВ “Вірменська 17”, яке за даними аналітичної системи YouControl створили у Львові лише рік тому. Компанія займається будівництвом, а її власниками є Христина Тимчук, Ігор Гах та Андрій Кифоренко. До слова, Андрій Кифоренко раніше був кінцевим бенефіціаром ТОВ “Львівський універмаг “На ринку”.

 

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі