Актуальні теми:

Держпродспоживслужба Львівщини роз’яснила, що варто знати про воскове покриття на овочах та фруктах

26 серпня 2025 Львів
Share Button
Свіжі овочі й фрукти залишаються улюбленими продуктами у будь-яку пору року. Та обираючи їх у магазинах чи на агропродовольчих ринках, важливо звертати увагу на маркування.

На цьому наголошують у Держпродспоживслужбі у Львівській області.

Чому фрукти та овочі покривають воском?

У Європейському Союзі дозволено використовувати певні харчові воски, що класифікуються як харчові добавки та мають власні E-номери відповідно до Регламенту (ЄС) № 1333/2008. Такі покриття допомагають зберігати привабливий вигляд продуктів, продовжують термін їхнього зберігання та запобігають псуванню.

В Україні це питання врегульоване Законом «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». У ньому визначено: на маркуванні обов’язково повинна бути зазначена інформація про використання харчових добавок, ароматизаторів чи допоміжних матеріалів, у тому числі й восків.

Які саме воски використовуються?

Фахівці Держпродспоживслужби пояснюють, що зрозуміти, чим саме покрито овочі чи фрукти, можна завдяки маркуванню:

E901 — бджолиний віск (білий або жовтий), тваринного походження. Використовується для фруктів, горіхів, цукерок. Може спричиняти алергічні реакції.

E902 — канделільський віск, рослинного походження (з канделільського куща). Застосовується рідше, переважно у кондитерських виробах, інколи — для фруктів.

E903 — карнаубський віск, рослинного походження (з листя пальми Copernicia prunifera). Використовується для цитрусових, яблук, груш, динь, манго.

E904 — шелак, тваринного походження (з лакових комах). Застосовується для глазурування цитрусових, яблук, тропічних фруктів.

E914 — окиснений поліетиленовий віск, синтетичний. Найчастіше використовується для цитрусових і бананів.

Поради споживачам

У Держпродспоживслужбі нагадують: споживачі мають право знати, якими речовинами оброблені продукти, що вони купують. Тому завжди уважно читайте маркування та цікавтеся інформацією у продавця чи виробника. Такий підхід допоможе обирати харчі безпечно й свідомо.

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі