Актуальні теми:

Львівські медики пересадили кістковий мозок 7-річному хлопчикові з Харківщини

29 серпня 2024 Здоров'я, Львів
Share Button
Діагноз Максима — десемінована апендимома. Злоякісна пухлина утворилася в головному мозку та пустила метастази у спинний мозок.

Маленький Максим родом із Харківської області. У 2022 році він почав стрімко втрачати вагу. При обстеженні у хлопчика виявили рак головного мозку. Перші блоки хіміотерапії Максим отримав у Харкові, згодом продовжив лікування в Києві, Івано-Франківську та Львові.

Наразі хлопчикові успішно пересадили кістковий мозок, повідомили у пресслужбі Першого медоб’єднання Львова.

Діагноз Максима — десемінована апендимома. Злоякісна пухлина утворилася в головному мозку та пустила метастази у спинний мозок. Перші шість блоків хіміотерапії хлопчик отримав у Харкові.

“Було дуже страшно в лікарні. Вікна тряслись, а діти дуже боялися. Раніше ми вже чули звуки обстрілів — вдома. У наше село, де нас і заскочила війна, постійно прилітало. Ми спали всі в одній кімнаті. Завжди напоготові з речами. Тоді наш Максимко і почав худнути та втратив апетит”.

Наступні кілька блоків лікування Максим пройшов у Київському міському клінічному онкологічному центрі, згодом переїхав із батьками на Прикарпаття. В Івано-Франківську хлопчик проходив основну терапію, а у львівській дитячій лікарні святого Миколая отримував високодозову хімію.

Коли медикам вдалося знищити злоякісні новоутвори, Максимові пересадили його власні стовбурові клітини, які відібрали заздалегідь. До операції хлопчика готували медики зі Львова та Івано-Франківська. Трансплантацію кісткового мозку у лікарні святого Миколая провели вперше.

Після трансплантації Максим із мамою провів три тижні в стерильній ізольованій палаті, щоби клітини прижилися. За два місяці операцію повторили, адже хлопчикові була потрібна подвійна пересадка. Обидві операції минули вдало.

Наразі Максим вдома й готується іти в перший клас. Він продовжує лікування і в разі потреби отримуватиме променеву терапію, але, за словами лікарів, найскладніший етап позаду.

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі