Актуальні теми:

На Львівщині жінка захворіла на ботулізм після вживання в’яленої риби

08 вересня 2025 Життя, Здоров'я, Львів
Share Button
На Самбірщині зафіксували випадок ботулізму у 75-річної жінки. Напередодні вона їла в’ялену рибу, яку придбала в торговій мережі.

Про це повідомили у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Пацієнтка звернулася по медичну допомогу зі скаргами на запаморочення, двоїння в очах, сухість у роті та утруднене ковтання. Того ж дня її госпіталізували до Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні з попереднім діагнозом “ботулізм”.

“Стан пацієнтки важкий. З лікувальною метою введено протиботулінічну сироватку”, — розповіли у Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Це вже сьомий випадок ботулізму на Львівщині з початку 2025 року. Фахівці зазначили, що напередодні жінка вживала в’ялену рибу, придбану в торговій мережі.

Ботулізм — це гостра токсикоінфекція. Найчастіше виникає після вживання в’яленої, копченої чи консервованої продукції домашнього або сумнівного походження.

Як убезпечити себе від інфекції:

  • не купуйте рибу, м’ясні вироби та консерви на стихійних ринках без відповідних документів;
  • уникайте продуктів із порушенням термінів чи умов зберігання;
  • не споживайте консерви з ознаками здуття кришки;

Єдиний спосіб правильного консервування — автоклавування. Перші симптоми — порушення зору, ковтання, слабкість, сухість у роті.

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі