
Спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки провели фітосанітарний моніторинг агроценозів у господарствах Львівської області, пише Головне управління Держпродспоживслужби у Львівській області.
Метою обстеження є своєчасне виявлення шкідників, хвороб і бур’янів, оцінка стану сільськогосподарських культур та погодних умов, що впливають на їхній розвиток. Спостереження за змінами динаміки розвитку шкідників та моніторинг розвитку хвороб у посівах сільськогосподарських культур проводився у господарствах Львівщини на площі 3447 га, зокрема:
▪️1190 га – озима пшениця;
▪️1304 га – озимий ріпак;
▪️110 га – озимий ячмінь;
▪️33 га – ярий ячмінь;
▪️113,2 га – яра пшениця;
▪️638 га – кукурудза;
▪️52 га – соя;
▪️7 га – сад (яблуня).
У Держпродспоживслужбі наголошують, на початку та в середині травня погода була холодною і з заморозками. Температурний фон здебільшого був нижчим від норми на 1–5℃ – “такі значення температури повітря були характерні для квітня. Опади у вигляді дощу різної інтенсивності – від дрібного і помірного до зливного, місцями з грозами та градом – спостерігались по всій області”.
Через холодну погоду та приморозки у посівах кукурудзи, картоплі та овочів спостерігається пошкодження, агрокультура перебуває у стресовому стані.
“Фітосанітарний моніторинг агроценозів у господарствах Львівської області дозволяє своєчасно виявляти загрози для посівів, зокрема шкідників та хвороби, що активізуються в умовах несприятливої погоди. Отримані дані є основою для прийняття ефективних агротехнічних рішень та організації заходів захисту рослин, що вкрай важливо для збереження врожаю та забезпечення стабільного агровиробництва в регіоні”, – наголошують у Держпродспоживслужбі.

Коментарі