
На цьому наголошують у Держпродспоживслужбі у Львівській області.
Чому фрукти та овочі покривають воском?
У Європейському Союзі дозволено використовувати певні харчові воски, що класифікуються як харчові добавки та мають власні E-номери відповідно до Регламенту (ЄС) № 1333/2008. Такі покриття допомагають зберігати привабливий вигляд продуктів, продовжують термін їхнього зберігання та запобігають псуванню.
В Україні це питання врегульоване Законом «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». У ньому визначено: на маркуванні обов’язково повинна бути зазначена інформація про використання харчових добавок, ароматизаторів чи допоміжних матеріалів, у тому числі й восків.
Які саме воски використовуються?
Фахівці Держпродспоживслужби пояснюють, що зрозуміти, чим саме покрито овочі чи фрукти, можна завдяки маркуванню:
E901 — бджолиний віск (білий або жовтий), тваринного походження. Використовується для фруктів, горіхів, цукерок. Може спричиняти алергічні реакції.
E902 — канделільський віск, рослинного походження (з канделільського куща). Застосовується рідше, переважно у кондитерських виробах, інколи — для фруктів.
E903 — карнаубський віск, рослинного походження (з листя пальми Copernicia prunifera). Використовується для цитрусових, яблук, груш, динь, манго.
E904 — шелак, тваринного походження (з лакових комах). Застосовується для глазурування цитрусових, яблук, тропічних фруктів.
E914 — окиснений поліетиленовий віск, синтетичний. Найчастіше використовується для цитрусових і бананів.
Поради споживачам
У Держпродспоживслужбі нагадують: споживачі мають право знати, якими речовинами оброблені продукти, що вони купують. Тому завжди уважно читайте маркування та цікавтеся інформацією у продавця чи виробника. Такий підхід допоможе обирати харчі безпечно й свідомо.

Коментарі