Актуальні теми:

2025 рік у Львові буде роком Ігоря Юхновського

02 вересня 2024 Львів, Трафунки
Share Button
У Львові відкрили меморіальну таблицю фізику-теоретику та Герою України Ігорю Юхновському.

1 вересня на фасаді Інституту фізики конденсованих систем у Львові відкрили меморіальну таблицю фізику-теоретику та Герою України Ігорю Юхновському. Також оголосили, що 2025 рік у Львові буде присвячений науковцю.

Про це повідомив мер Львова Андрій Садовий.

1 вересня Ігорю Юхновському могло б виповнитися 99 років. Принагідно у Львові відкрили пам’ятну таблицю на фасаді Інституту фізики конденсованих систем, якому науковець присвятив понад 30 років. А також анонсували, що наступний рік буде присвячений постаті громадського діяча.

“2025-й рік у Львові буде проголошено роком великого українця та Почесного громадянина Львова Ігоря Рафаїловича Юхновського. Але мало просто проголосити рік Юхновського. Треба впровадити в життя його ідеї. Тому разом із оргкомітетом повідомляємо, що плануємо провести наступного року три форуми на теми, яким Ігор Юхновський присвятив своє життя: фізика, економіка, політика”, — заявив Садовий.

У Львові вже відбулося перше засідання організаційного комітету з відзначення 100-річчя з дня народження Ігоря Юхновського, де обговорили плани і програму заходів на 2025 рік.

Ігор Юхновський — автор ідеї референдуму 1 грудня 1991 року, який закріпив Незалежність України. Очолював опозиційну до комуністичної більшості першого парламенту “Народну раду”. Був кандидатом у президенти на виборах у 1991 році й посів п’яте місце.

Академік став почесним директором Інституту фізики конденсованих систем Національної академії наук України, почесний доктор Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова НАН України, доктор Honoris Causa Львівського національного університету імені Івана Франка й співзасновник Українського інституту національної пам’яті.

У 2005 році йому присвоїли звання “Герой України”.

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі