Актуальні теми:

Колись у Львові пальне для автівок продавали в аптеках і крамницях у бляшаних банках по 10-20 літрів

21 вересня 2024 Львів, Ретроділо
Share Button
"Один з працівників фірми приніс у магазин бляшанку з бензиною і поставив поблизу п'єцу. В результаті бензина нагрілась і вибухла ,а магазин потонув у вогні".

Гриць Совків

Колись , дуже-дуже давно, у Львові пальне для автівок продавали в аптеках і крамницях у бляшаних банках по10-20 літрів. Це було незручно і навіть небезпечно. Преса у 1913 році повідомляла таке:
“Останнім часом пожежі пов’язані з необережним поводженням з пальним , очолюють список причин займання будівель.
Цього разу такий випадок стався в галантерейному магазині пана Й.Шрейбера по вул.Гетьманській. Один з працівників фірми приніс у магазин бляшанку з бензиною і поставив поблизу п’єцу. В результаті бензина нагрілась і вибухла ,а магазин потонув у вогні. Полум’я поширювалось так швидко , що поки приїхала страж пожежна, запалився сусідній магазин з забавками. Після тригодинної акції стражакам вдалось , нарешті, злокалізувати пожежу. Однак власнику у згорівшому товарі і обладнанні нанесено збитків на 40 тис крон.”
Будинок в якому відбулась описана пожежа вже не існує. На його місці ,на проспекті Свободи , стоїть новий добротний радянський будинок, до якого вчепилась назва “Червона шапочка”.
Не існують у Львові і пізніші стації бензинові для заправки автівок , які виникали у 1920-х роках . Їх було не так багато. На світлинах деякі з них, що на пл.Митній, біля костелу Ельжбєти, на Замарстинові біля костелу Святого Франциска (счасна церква Св. Йосафата) і біля Стрийського базару…
Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі