Актуальні теми:

У Львові створять 3D-моделі давніх писанок

20 серпня 2024 Культура, Львів
Share Button
На сайті проєкту, розмістять 250 пам’яток та 50 3D-моделей.

У львівському Музеї етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України за підтримки Українського культурного фонду вперше оцифрують автентичні писанки кінця ХІХ – початку XX ст.  

Про це  повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики.

Йдеться про 3D-моделі писанок з 12 етнографічних регіонів України, що будуть створені в межах проєкту «Українська писанка в європейському культурному просторі», зокрема: Бойківщини, Буковини, Волині, Галичини, Гуцульщини, Лемківщини, Надсяння, Поділля, Покуття, Полісся, Середнього Подніпровʼя та Холмщини.

Як відзначають творці проєкту, найдавніші писанки в колекції походять з Гуцульщини й датуються 1890 роком та Волині, 1894 рік. Досі до цих експонатів мали доступ лише дослідники та музейні працівники. Для оцифрування обрали найдавніші писанки — ті, що зберігають автентичні розписи й тисячолітню традицію, хоча й переживають уже третю велику війну.

Оцифровані українські писанки з Музей етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України можна буде побачити невдовзі на сайті проєкту, де розмістять 250 пам’яток та 50 3D-моделей.

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі