Актуальні теми:

Українська диригентка зі Львова Оксана Линів просить ЮНЕСКО відкласти демонтаж пам’ятників російських діячів в Одесі

Share Button
Диригентка спільно з іншими закордонними культурними діячами написали листа-звернення президенту, щоб "перенести розгляд рішення про "Демонтаж одеської культурної спадщини".

Італійське видання Il Foglio опублікувало звернення від українських та закордонних культурних діячів до ЮНЕСКО з проханням до президента Зеленського перенести розгляд рішення про “демонтаж одеської культурної спадщини”, зокрема, памʼятників Пушкіну, Бабєлю, Жванєцкому до завершення війни.

Серед так званих “патріотів та прибічників України”, які підписали листа, — донька російського письменника, що жив в Одесі, Ісаака Бабеля Лідія, його онук Андрій Маляєв-Бабель, українська диригентка зі Львова Оксана Линів, краєзнавець і військовий Олександр Бабіч, актор Борис Барський, режисерка Єва Нейман.

У тексті звернення зокрема зазначається, що “міжнародна спільнота зобов’язалася захищати виняткову “спадщину міста”, його архітектурний ансамбль як символ “різноманітної, мультиетнічної, мультикультурної та космополітичної” ідентичності.

Вони наголошують, що варварська війна Росії проти України не лише ставить культурну спадщину під загрозу знищення, але й нав’язує “культурну травму”. Травма призводить до того, що Марія Бемер, колишня голова Комітету всесвітньої спадщини, назвала “культурним чищенням”, з яким ЮНЕСКО боролася в таких місцях, як Сирія, Ємен та Ірак.

До слова, “захисники” пам’ятників Пушкіна та інших російських діячів, вважають деколонізацію міста загрозою. На думку авторів звернення, пам’ятники є “невід’ємною частиною архітектурного ансамблю Одеси, в центрі охоронної зони ЮНЕСКО”.

“Ми пишемо як патріоти та прихильники України, об’єднані турботою про майбутнє країни та культурну спадщину Одеси, яку вважаємо основою крихкого соціального миру в місті. Ми боїмося, що реактивні рішення щодо світової спадщини країни можуть завдати шкоди демократичній довірі до України та її репутації як життєздатної європейської держави”.

Це не перший скандал з українською диригенткою Оксаною Линів. У квітні 2022 року, вона потрапила у скандал, готуючи у Teatro Comunale в Болоньї прем’єру опери Петра Чайковського “Іоланта” російською мовою та за участі російських виконавців і музикантів. Тоді її розкритикували, а Мистецька платформа “Ковчег Україна” відмовилася від співпраці з диригенткою

До слова, за інформацією Андрія Маринюка, серед любителів “російської культури” у Львові, які кажуть що зносити Пушкіна в Одесі “не на часі”, також директорка центру міської історії Львова Софія Дяк та засновник артцентру “Jam Factory” Гаральд Біндер.

 

 

Підписуйтеся на сторінку "Діло" у Фейсбук

Коментарі